AllBestEssays.com - All Best Essays, Term Papers and Book Report
Search

Grafika I 2d Animacija - Kao Deo Multimedije

Essay by   •  January 15, 2012  •  Essay  •  3,590 Words (15 Pages)  •  1,943 Views

Essay Preview: Grafika I 2d Animacija - Kao Deo Multimedije

Report this essay
Page 1 of 15

Gradika i 2D animacija - kao deo multimedije

1. UVOD

Multimedija se javlja u različitim formatima. Može biti skoro sve što se može čuti ili videti kao što su: tekst, slike, muzika, video, snimljeni materijali, filmovi, animacije itd. Na internetu se često mogu naći multimedijalni elementi u sklopu web stranica, i moderni pretraživači podržavaju brojne multimedijalne formate.

Multimediji se mogu naći u različitim oblastima kao što su: reklamna industrija, umetnost, obrazovanje, zabava, inženjering, medicina, matematika, kao i u poslovanju, a koristi se i u načne svrhe.

Multimedija je, ukratko rečeno, bilo koja kombinacija digitalno manipulisanog teksta, grafike, zvuka, animacije i videa dostavljena elektronskim putem.

Dva osnovna elementa multimedije, čiju će tematiku ovaj rad obrađivati, jesu grafika, konkretnije računarska grafika, i animacija, tj. 2D animacija. Ova dva elementa su od velike važnosti za vizualnu simulaciju jednog multimedijalnog paketa, ali su takođe međusobno povezani. Statične slike koje se koriste u grafičkom dizajnu se danas skoro u potpunosti stvaraju ili modifikuju uz pomoć računara, ali takođe i slike u pokretu koje srećemo u animacijama.

2. ISTORIJA

2.1. Istorija multimedija

Od kraja sedamdesetih, kompjuteri korišćeni u poslovne i privatne svrhe su evoluirali u sofisticirane sisteme koji omogućavaju i olakšavaju obavljanje poslova, prenos informacija i pružaju zabavu. Multimedijalna tehnologija je promenila pogled na kompjutere.

Prvi računari su korišćeni kao mašine koje su rešavale izuzetno komplikovane matematičke probleme. Tokom šedesetih, računari su korišćeni u velikim kompanijama za organizovanje ogromnih baza podataka i finansijskih sistema. U sedamdesetim, kompjuteri su se u organizacijama koristili u službi izdavačkog i informacionog menadžmenta. Osamdesetih su se pojavili desktop računari, čime je omogućeno da svako u svom domu, kancelariji ili učionici ima lični kompjuter. Sredinom osamdesetih i početkom devedesetih godina, kompjuterski programeri su počeli da razvijaju funkcije i svrhu računara kao nikada do tada. Razvoj tehnologije doneo je brže računare, povećanje memorije, veličine hard diskova, CD i DVD čitače, digitalni zvuk i video, razvoj kako lokalne, tako i svetske mreže (internet), hiljade aplikacija - od programa za obradu teksta do multimedijalnih proizvoda koji su doneli promene na radnom mestu, učionici i domu.

Danas se multimedija može naći u mnogobrojnim kreativnim industrijama - umetnosti, industriji zabave, marketingu, novinarstvu, ali i u obrazovanju, medicini, matematici, inženjerstvu...

- Marketing (reklame)

Multimedija je veoma zastupljena u ovoj oblasti. Multimedijalne prezentacije koriste se da privuku i zadrže pažnju u reklamiranju. Tekst, animacija, zvuk, slike - sve je to deo jedne reklame koja uz pomoć ovih elemenata audio-vizuelno utiče na psihu svoje ciljne grupe.

- Zabava i umetnost

U industriji zabave multimedija je veoma zastupljena, posebno pri stvaranju specijalnih efekata u filmovima i animacijama. Takođe, svi elementi multimedija su zastupljeni u modernim igricama, čiji sve brži razvoj dovodi do povećanja interaktivnosti između korisnika i interfejsa. Mnogi moderni umetnici pri stvaranju i izlaganju svojih dela koriste razne medije koji na neki način uključuju aktivnu interakciju sa posmatračem.

- Obrazovanje

U ovoj oblasti multimedija se koristi u stvaranju kurseva i treninga zasnovanih na kompjuterskoj primeni (takozvani CBTs testovi). Kroz ove testove korisnik se sprovodi kroz niz prezentacija, tekstove o određenoj temi i odgovarajuće ilustracije u raznim informacionim formatima. Mogućnosti učenja uz pomoć multimedija su neograničene.

- Novinarstvo

Mnoge novine širom sveta pokušavaju da implementiraju ovaj novi fenomem u svoju praksu. Dok neke još uvek zaostaju, velike korporacije kao što su The New York Times, USA Today i The Washington Post postavljaju pravi primer za pozicioniranje industrije novina u globalizovan svet. Takozvani „freelance" novinari koriste mnoge nove medije kako bi stvorili multimedijalne radove za njihove priče. To uključuje globalni auditorijum i priča priču kroz tehnologiju, što razvija nove komunikacijske tehnike i za medijske proizvođače i za medijske konzumente.

- Inženjerstvo

Softverski inženjeri koriste multimediju u kompjuterskim simulacijama za skoro sve - od zabave do obuke (vojne ili industrijske). Multimedija za softverski interfejs je često proizvod saradnje kreativnih profesionalaca i softverskih inženjera.

- Medicina

U medicini, lekari se mogu obučavati posmatranjem virtualne operacije ili simulacijom ljudskog tela pod uticajem zaraza koje se šire preko virusa i bakterija, a zatim pronalaziti načine kako da ih spreče.

2.2. Istorija računarske grafike

Najranija grafika poznata modernom svetu su bile pećinske slike stvorene oko 40000. - 10000. p.n.e. Papirus su koristili stari Egipćani kao materijal za crtanje i planiranje piramida. Od 600. - 250. p.n.e. Grci su odigrali glavnu ulogu u razvoju geometrije, koristili su grafiku da objasne razne teoreme kao što je Pitagorina teorema.

Računarska grafika se naglo razvija i širi od pojave personalnih računara. Visoko razvijena sposobnost prepoznavanja oblika kod čoveka čini računarsku grafiku jednim od najprirodnijih načina komunikacije sa kompjuterom. Prvi glavni iskorak u računarskoj grafici napravio je Ivan Sutherland 1962. godine koji je izumeo Sketchpad - prvi interaktivni sistem računarske grafike.

Pomoću rasterskog prikaza, grafička interakcija je postala standardni sastavni deo računarskih korisničkih interfejsa.

2.3. Istorija animacije

Rani pokušaji da se zabeleži fenomen pokretnih crteža pronađeni su na crtežima u pećinama iz paleolitskog doba. Na ovim crtežima prikazane su životinje sa više nogu u različitim pozicijama, kao pokušaj da se prikaže kretanje. Jedan od prvih uređaja koji je napravljen da stvara pokretne slike bio je Zoetrope (grč. zoe - život, tropos - okret). Magična lampa je prethodnik modernog projektora i sastojala se od providne slike i jednostavne lampe. Sa pronalaskom Argandove lampe, slika je postala kvalitetnija i svetlija.

...

...

Download as:   txt (26.8 Kb)   pdf (275.4 Kb)   docx (22.6 Kb)  
Continue for 14 more pages »
Only available on AllBestEssays.com
Citation Generator

(2012, 01). Grafika I 2d Animacija - Kao Deo Multimedije. AllBestEssays.com. Retrieved 01, 2012, from https://www.allbestessays.com/essay/Grafika-I-2d-Animacija-Kao-Deo-Multimedije/18237.html

"Grafika I 2d Animacija - Kao Deo Multimedije" AllBestEssays.com. 01 2012. 2012. 01 2012 <https://www.allbestessays.com/essay/Grafika-I-2d-Animacija-Kao-Deo-Multimedije/18237.html>.

"Grafika I 2d Animacija - Kao Deo Multimedije." AllBestEssays.com. AllBestEssays.com, 01 2012. Web. 01 2012. <https://www.allbestessays.com/essay/Grafika-I-2d-Animacija-Kao-Deo-Multimedije/18237.html>.

"Grafika I 2d Animacija - Kao Deo Multimedije." AllBestEssays.com. 01, 2012. Accessed 01, 2012. https://www.allbestessays.com/essay/Grafika-I-2d-Animacija-Kao-Deo-Multimedije/18237.html.