AllBestEssays.com - All Best Essays, Term Papers and Book Report
Search

Praktikfall

Essay by   •  April 26, 2016  •  Course Note  •  3,657 Words (15 Pages)  •  981 Views

Essay Preview: Praktikfall

Report this essay
Page 1 of 15

Praktikfall 1

1. Inledning

Finansiella mål är centrala för att styra stora börsnoterade aktiebolag. Beroende på vad företaget vill förmedla till sina olika intressenter väljs olika finansiella mål. Dessutom finns det en kravbild från bland annat allmänheten och ägarna på vilka mål som ska redovisas. Eftersom de finansiella målen samverkar gäller det att utforma dem så att dessa kan uppnås samtidigt. Utifrån de här aspekterna har Holmen och SCA valts som jämförelseobjekt. Vilka finansiella mål SCA och Holmen har haft över de senaste fem åren? Har de varit uppnåbara? Finns det ett logiskt samband mellan de olika målen? Syftet är således att dels deskriptivt redogöra för vilka finansiella mål SCA och Holmen har, dels se om deras finansiella mål har varit realistiska över tiden samt att resonera kring varför respektive företag har valt dessa mål. I den här rapporten kommer först en metod för insamling och utformning av data att presenteras, därefter presenteras två artiklar i referensramen samt ett förtydligande av valda modeller för uträkning av de finansiella sambanden. Sedan beskrivs och analyseras den insamlade datan i empiri- och analysavsnittet. Slutligen redogörs slutsatsen.  

2. Metod

Till grund för studiens genomförande har författarna undersökt de två börsnoterade aktiebolagen Holmens respektive SCA:s årsredovisningar samt hållbarhetsredovisningar mellan år 2008 och 2012. Härifrån har uppgifter inhämtats om företagens finansiella mål, icke finansiella mål samt faktiskt uppnådda resultat. Samtliga redovisningar har hämtats digitalt via Holmens samt SCA:s hemsidor. Med hänsyn till insamlad data fastställdes den teoretiska referensramen. För att underlätta för läsaren har författarna valt att till denna rapport tillhandahålla ett kalkylblad i Excel (läses med fördel parallellt med rapporten) med sammanställning av viktiga nyckeltal för de två bolagen. Siffrorna har hämtas ifrån bolagens Årsredovisningar och ligger till grund för de uträkningar som presenteras under avsnitten 4.2 samt 5.2.

3. Referensram

Artikeln “Factors Influencing Voluntary Annual Report Disclosures By U.S., U.K. and Continental European Mulitinational Corporations” av Meek et al. undersöker vilka faktorer som påverkar vad företag i USA, Storbritannien och Kontinentaleuropa avslöjar för information i sina årsredovisningar. Det är tre olika former av information som behandlas, nämligen strategisk information, icke finansiell information och finansiell information. I studien framkom det att storlek på företaget, vilken region företaget är i, huruvida de har listat aktier internationellt och vilken bransch företagen tillhör har betydelse för hur mycket frivillig information som avslöjas. Dock varierar betydelsen av faktorerna beroende på vilken typ av information som företagen avslöjar.

Magisteruppsatsen “Kreativ redovisning - Ett svenskt problem?” av Kinora Uysal och Sandra Vrklevski handlar om hur företag manipulerar den finansiella informationen i årsredovisningar för att skönmåla bilden av företaget, och på så sätt påverka externa intressenter. Denna uppsats definierar även begreppet kreativ redovisning och på vilka olika sätt detta kan ske, hur det kan motverkas, varför företag använder sig av det etc. Slutsatsen är att kreativ redovisning egentligen inte är ett stort problem för vissa, såsom analytiker och revisorer, däremot kan det få negativa konsekvenser för andra intressenter som inte har lika stor analytisk förmåga när det gäller finansiella rapporter.


I testen av de finansiella sambanden användes modellerna, både utifrån sysselsatt kapital och operativt kapital, som återfinns på sidan 101 i boken “Företagets lönsamhet, finansiering och tillväxt. Dessutom har formeln för övervinst på sidan 127 i ovan nämnd bok använts i analysen, samt formlerna för residualinkomst och Capital Asset Pricing Model (CAPM).    

4. Empiri och analys

4. 1 Steg 1: Holmen 2008 - 2012

Holmen AB bedriver verksamhet i fem olika affärsområden, varav tre stycken är produktinriktade (Holmen Paper, Iggesund Paperboard, Holmen Timber) och två stycken är råvaruinriktade (Holmen Skog, Holmen Energi). Holmen AB har delat upp sina finansiella mål i tre olika områden: lönsamhet, kapitalstruktur och utdelning. Sett över tidsperioden 2008 - 2012 har företaget behållit samma övergripande områden att styra efter. Nedan redogör vi för hur Holmen har formulerat och justerat sina olika finansiella mål för 2008 - 2012.


4.1.1 Lönsamhet

I samtliga fem årsredovisningar ifrån åren 2008 - 2012 kan vi hitta följande formulering som utgångspunkt för Holmens lönsamhetsmål: Lönsamhet och avkastning ska uthålligt överstiga marknadsmässig kapitalkostnad (Holmen Årsredovisning 2008 - 2012). I koncernen används nyckeltalet Value Added för att beräkna lönsamheten utifrån rörelseresultatet med avdrag för kapitalkostnad och skatt. Holmen menar att det ger ett enkelt och tillräckligt rättvisande mått som kontinuerligt följs upp för koncernen, affärsområden och produktionsenheter (Holmen Årsredovisning 2012). Kapitalkostnaden som används vid prövning av investeringar baseras på långa marknadsräntor och var under 2008 - 2012 cirka 11 % (före skatt) för industriverksamhet (Holmen Årsredovisning 2012).

4.1.2 Kapitalstruktur

Holmens mål för hur man ska finansiera sin verksamhet, det vill säga vilken kapitalstrukur man önskar ha, för åren 2008 - 2012 är att skuldsättningsgraden ska ligga inom spannet 0,3 gånger till 0,8 gånger. Holmen ska ha en stark finansiell ställning som ger finansiell stabilitet och möjlighet att fatta korrekta och långsiktiga affärsbeslut som inte enbart är beroende av konjunktur och externa finansieringsmöjligheter (Holmen Årsredovisning 2012).

4.1.3 Utdelning

Till och med år 2008 har Holmen haft som mål att dela ut 5% - 7% av eget kapital (Holmen Årsredovisning 2008). Kommande år görs en omformulering gällande koncernens utdelningsmål. Beslut om aktieutdelning ska grundas på en sammanvägning av koncernens lönsamhetssituation, framtida investeringsplaner och finansiella ställning (Holmen Årsredovisning 2009 - 2012).

4.1.4 Hållbarhetsmål

Holmen AB har delat upp sina hållbarhetsmål i tre olika områden: ekonomisk utveckling, socialt ansvar och miljöansvar. Vi ser ingen direkt koppling mellan företagets finansiella mål och företagets hållbarhetsmål. I de fem årsredovisningarna skriver Holmen att en god lönsamhet tillsammans med starka finanser ska möjliggöra hållbar utveckling över tid för bolagets intressenter. Det sociala ansvaret formeras som att Holmen ska respektera såväl etiska som sociala normer, vara en god samhällsaktör och affärspartner samt bidra till motivation och utveckling för sina medarbetare genom engagerat ledarskap. Slutligen ska verksamheten genomsyras av ansvar för miljön. Råvaror och energi ska förbrukas effektivast möjligt (Holmen Årsredovisningar 2008 - 2012).

...

...

Download as:   txt (27.1 Kb)   pdf (302.3 Kb)   docx (36.7 Kb)  
Continue for 14 more pages »
Only available on AllBestEssays.com