AllBestEssays.com - All Best Essays, Term Papers and Book Report
Search

Evalueren Van Het Functioneren Van Medewerkers, Een Project Binnen Een Traject Naar Ziekenhuisaccreditatie

Essay by   •  June 12, 2016  •  Case Study  •  2,867 Words (12 Pages)  •  1,140 Views

Essay Preview: Evalueren Van Het Functioneren Van Medewerkers, Een Project Binnen Een Traject Naar Ziekenhuisaccreditatie

Report this essay
Page 1 of 12

[pic 1]

Faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen

Academiejaar 2015-2016

Evalueren van het functioneren van medewerkers,

een project binnen een traject naar ziekenhuisaccreditatie

Ilse De Keersmaecker

Paper voorgedragen in het masterjaar  management en beleid van de gezondheidszorg, voor de opleiding Veranderingsmanagement in de gezondheidszorg

Prof. Dr. Rik Verhaeghe

1/INLEIDING: BEKNOPTE PRESENTATIE VAN HET REVALIDATIECENTRUM DE MICK

Revalidatiecentrum De Mick is een gespecialiseerd ziekenhuis met 122 erkende bedden voor revalidatie bij locomotorische, neurologische en chronische aandoeningen.

In 2012 engageerde de raad van bestuur en medische raad zich tot het behalen van een ziekenhuisbrede, internationale accreditatie volgens het normenkader van de Joint Commission International (JCI). Het traject naar accreditering werd in september 2012 opgestart en moet uiterlijk 2017 leiden tot het behalen van het accreditatielabel. Het traject naar iekenhuisaccreditering vormt de achtergrond en het bepalende kader van dit veranderproject.

Onder de talrijke uitdagingen die zich binnen dit accreditatietraject aanbieden, bevindt zich de professionalisering van het functioneringsbeleid.

2/VAN FUNCTIONERINGSGESPREKKEN NAAR EVALUATIE EN BEOORDELING VAN MEDEWERKERS

De focus en praktijk van functioneringsbeleid binnen De Mick lag bij het verpleegkundig departementen. In praktijk ontwikkelde het ziekenhuis, gestimuleerd en ondersteund door de sectorfondsen, een functioneringsbeleid gericht op retentie - en niet zozeer op prestatie. Deze “zachte aanpak” werd zeker in de hand gewerkt door de schaarste aan verplegend en verzorgend personeel. Het was de taak van leidinggevenden – en in hun eigen rechtstreekse belang - om die schaarse arbeidskrachten vooral aan boord te houden.

De actuele accreditatiegolf, meer bepaald de normen m.b.t. “kwalificatie en educatie van medewerkers” zijn verantwoordelijk voor de noodzakelijke revisie van bestaande HR-instrumenten en -processen. Ziekenhuizen die accrediteren zien zich genoodzaakt om  

1/ van “ondersteunen van het functioneren” naar “beoordelen van het functioneren” te evolueren,

2/ dit beleid uit te breiden naar alle ziekenhuismedewerkers, zowel klinisch als niet-klinische

2.1/ Projectdoelstellingen:

Het functioneren van medewerkers te waarderen, uitdagen en verbeteren bij einde proeftijd (definitieve aanwerving) en tijdens de loopbaan (groei en ontwikkeling).

2.2/ Subdoelstellingen:

  1. Elke medewerker van De Mick heeft minstens eenmaal per periode van uiterlijk twaalf maanden een functioneringsgesprek met zijn/haar leidinggevende.
  2. Functioneringsgesprekken moeten noodzakelijke competenties evalueren

2.3/ Randvoorwaarden en kwaliteitseisen:

  • Elke medewerker van De Mick beschikt over een actuele functieomschrijving van zijn/haar taken, verantwoordelijkheden en vereiste competenties
  • Functioneringsgesprekken moeten noodzakelijke competenties evalueren:
  • sterktes/zwaktes moeten expliciet benoemd en besproken worden door zowel leidinggevende als medewerker
  • resulterend in acties ter verbetering/versterking van zwaktes
  • en meetbare afspraken die opgevolgd worden op korte termijn
  • Functioneringsgesprekken zijn formele gesprekken, gedocumenteerd en geregistreerd in het centrale personeelsdossier d.m.v. een schriftelijk verslag.
  • Functioneringsgesprekken worden (op vrijwillige basis) geëvalueerd d.m.v. een online enquête.
  • Evaluatiegegevens worden door de personeelsdienst verzameld en op jaarbasis besproken door de stuurgroep kwaliteit en patiëntveiligheid
  • De bevindingen van de evaluaties dienen op hun beurt als input voor de functioneringsgesprekken met de leidinggevenden.

2.4/ Projectplanning:

Doorheen het accreditatietraject werd de PDCA-cyclus (verbetercyclus, W. Edwards Deming) als basisproces én kwaliteitsmodel gehanteerd. Het is een eenvoudig model, dat de essentie en systematiek van doordacht, procesmatig werken begeleidt. (Taylor, 2014)

 

     initiatiefase: verkenning en toetsing van praktijk aan normenkader

  • 0-meting
  • GAP-analyse

2012-Q4

Plan

of ontwikkelingsfase: definitie en voorbereiding

  • Omschrijving projectdoelstellingen, subdoelen en kwaliteitseisen, planning (time-task matrix)
  • Omschrijven gewenste evaluatieproces en –cyclus
  • Ontwikkelen uitvoeringsdocumenten en -tools
  • Opmaak ontbrekende functieomschrijvingen + aanduiden eigenaarschap

    testfase: 

  • Test evaluatie functioneringsgesprekken bij 2 afdelingen

2013-Q1

2013-Q2-Q3

2013-Q4

Do

of implementatiefase: uitvoeren en beheersen

  • Kick-off met infosessie voor alle leidinggevenden januari 2014
  • Communicatie- en educatieronde
  • Monitoring praktijk

2014

Check

of evaluatiefase: resultaat

  • Analyse gegevens uit online evaluatietool (kwaliteit)
  • Analyse gegevens personeelsdienst (kwantiteit)

2015-Q1

Act

of bijsturingsfase: borging, onderhoud, optimalisatie

  • Feedback naar leidinggevenden

2015-Q1-Q2

3/ AANDACHTSPUNTEN

3.1/Projectmanagement

Binnen het accreditatietraject

Een traject naar accreditatie vergt programmamanagement. De hiervoor aangeworven coördinator accreditatie neemt ook vaak de rol van projectleider op en wanneer geen projectleider dan wel -facilitator.

Projectmatig denken en werken is relatief nieuw binnen De Mick, en onwennig voor betrokken leidinggevenden en medewerkers. Het ontbreekt aan vaardigheden in het formuleren van projectdefinities of -doelstellingen, het opmaken van een gedetailleerde planning, het bepalen van mijlpalen en deliverables, uitwerken van een WBS, …

...

...

Download as:   txt (22.1 Kb)   pdf (419 Kb)   docx (26.6 Kb)  
Continue for 11 more pages »
Only available on AllBestEssays.com
Citation Generator

(2016, 06). Evalueren Van Het Functioneren Van Medewerkers, Een Project Binnen Een Traject Naar Ziekenhuisaccreditatie. AllBestEssays.com. Retrieved 06, 2016, from https://www.allbestessays.com/essay/Evalueren-Van-Het-Functioneren-Van-Medewerkers-Een-Project/62782.html

"Evalueren Van Het Functioneren Van Medewerkers, Een Project Binnen Een Traject Naar Ziekenhuisaccreditatie" AllBestEssays.com. 06 2016. 2016. 06 2016 <https://www.allbestessays.com/essay/Evalueren-Van-Het-Functioneren-Van-Medewerkers-Een-Project/62782.html>.

"Evalueren Van Het Functioneren Van Medewerkers, Een Project Binnen Een Traject Naar Ziekenhuisaccreditatie." AllBestEssays.com. AllBestEssays.com, 06 2016. Web. 06 2016. <https://www.allbestessays.com/essay/Evalueren-Van-Het-Functioneren-Van-Medewerkers-Een-Project/62782.html>.

"Evalueren Van Het Functioneren Van Medewerkers, Een Project Binnen Een Traject Naar Ziekenhuisaccreditatie." AllBestEssays.com. 06, 2016. Accessed 06, 2016. https://www.allbestessays.com/essay/Evalueren-Van-Het-Functioneren-Van-Medewerkers-Een-Project/62782.html.