AllBestEssays.com - All Best Essays, Term Papers and Book Report
Search

Jeppe På Bjerget Er Skrevet Af Ludvig Holberg

Essay by   •  October 10, 2011  •  Essay  •  980 Words (4 Pages)  •  2,033 Views

Essay Preview: Jeppe På Bjerget Er Skrevet Af Ludvig Holberg

Report this essay
Page 1 of 4

Jeppe på bjerget er skrevet af Ludvig Holberg.

Teksten omhandler vores hovedperson, Jeppe som er gift med hans kone Nille. Jeppe har tendens til at indtage anselige mængder alkohol, hvilket medfører at han bliver uoplagt, og ikke udfører dagens arbejde. Derfor kan han ikke forsørge Nille og deres børn. Nille forsøger at få Jeppe på rette spor. Hun benytter sig at "Mester Erik", en pisk som hun så pisker Jeppe med når hun finder ham i stalden hvor han ligger og sover rusen ud efter han har fortæret rigelige mængder alkohol. Dog får det ikke helt den indvirkning som Nille havde håbet på, fordi Jeppe bliver ved med at drikke sine sorger væk. Jeppe siger selv "Maa jeg da ikke bruge de Midler, som Naturen giver os at bortdrive Sorg med?" side 170, Scen 3 linje 38.Det er derfor indlysende at forholdet mellem Nille og Jeppe ikke er fortrinligt.

Nille beder på et tidspunkt Jeppe om at købe 2 pund grøn sæbe. Jeppe havde som sædvanligt været stærkt beruset dagen inden, så han bruger en god rum tid på at få sine klæder på. Nille kommer og truer ham med Mester Erik, hvilket får Jeppe op i omdrejninger. Jeppe får pludselig træng til brændevin, mest af alt fordi han har ondt af sig selv så det er hans måde at trøste sig. Han har i sinde at gøre et hurtigt stop ved Jacob Skoemager som driver en kro. Jeppe beder Jacob om et glas brændevin. Jeppe er umådeligt bange for at Nille finder ud af at han har brugt nogle af de penge som hun gav ham på alkohol.

Jeppe ender med at drikke alle pengene op og bliver så beruset at han falder i søvn i en mødding.

Snart efter kommer baronen og hans tjenere ridende og ser ham. Baronen får en tjener til at tilse ham. De beslutter sig for at lave sjov med ham. En af tjenerne kommer på ideen om at tage ham med tilbage til baronens gård og ligge ham i baronens seng. Når Jeppe så vågner skal de alle spille med på komedien om at få Jeppe til at tro han er baron.

Jeppe vågner i baronens seng og tror han er kommet i himlen. Han er meget bange og forvirret. Han begynder næsten at græde. Baronens tjenere kommer så ind og lader som om at Jeppe er baronen. Jeppe har i starten svært ved at tro at han er baron og ikke en gemen bonde. Herefter finder Jeppe sig hurtigt til rette og nyder at have folk som adlyder ham, og være centrum. Jeppe bliver til sidst magt syg, og efter en frokost hvor han har indtaget rigelige mængder alkohol kommer ridefogden på besøg. Jeppe ved jo besked om at ridefogeden snyder med hans løn fordi han kan se at de sølvknapper han har i hans jakke er alt for dyre, taget hans løn i betragtning (50 rigsdalere om året). Baronen har nu fået vished om at ridefogden har snydt ham. Det er kun på grund af at Jeppe var til stede. Ingen af hans andre ansatte ville have sat spørgsmålstegn, fordi de ikke tænker det er unormalt at bære sådanne knapper.

...

...

Download as:   txt (5.3 Kb)   pdf (75.5 Kb)   docx (10.8 Kb)  
Continue for 3 more pages »
Only available on AllBestEssays.com
Citation Generator

(2011, 10). Jeppe På Bjerget Er Skrevet Af Ludvig Holberg. AllBestEssays.com. Retrieved 10, 2011, from https://www.allbestessays.com/essay/Jeppe-P-Bjerget-Er-Skrevet-Af-Ludvig-Holberg/12189.html

"Jeppe På Bjerget Er Skrevet Af Ludvig Holberg" AllBestEssays.com. 10 2011. 2011. 10 2011 <https://www.allbestessays.com/essay/Jeppe-P-Bjerget-Er-Skrevet-Af-Ludvig-Holberg/12189.html>.

"Jeppe På Bjerget Er Skrevet Af Ludvig Holberg." AllBestEssays.com. AllBestEssays.com, 10 2011. Web. 10 2011. <https://www.allbestessays.com/essay/Jeppe-P-Bjerget-Er-Skrevet-Af-Ludvig-Holberg/12189.html>.

"Jeppe På Bjerget Er Skrevet Af Ludvig Holberg." AllBestEssays.com. 10, 2011. Accessed 10, 2011. https://www.allbestessays.com/essay/Jeppe-P-Bjerget-Er-Skrevet-Af-Ludvig-Holberg/12189.html.