AllBestEssays.com - All Best Essays, Term Papers and Book Report
Search

Vædderen Af Cecil Bødker

Essay by   •  May 26, 2016  •  Course Note  •  1,705 Words (7 Pages)  •  2,653 Views

Essay Preview: Vædderen Af Cecil Bødker

Report this essay
Page 1 of 7

Indledning:

  • Præsentation af forfatter/forfatterskab

Cecil Bødker blev født den 27. Marts 1927. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn, unge og voksne. Hendes første novellesamling øjet udkom 1961. Novellen vædderen var os en del af novellesamlingen. Cecil Bødker modtog kritikprisen for novellesamlingen. Novellerne i novellesamlingen handler primært om det, der foregår indeni personerne, mens det ydre ikke beskrives særligt uddybende og der er f.eks. ingen præcis tids- og stedsbestemmelse. Dog kan vi fornemme stedet og tidspunktet da der bliver nævnt nogle ord som hjælper med til at finde ud hvor vi er og tidspunktet.

  • Novellegenren

Ordet novelle kommer af  italiensk og betyder lille nyhed. Helt overordnet er novellen en kort fiktiv fortælling som drejer sig om et handlingsforløb. Men noveller har nogle begreber som definerer dem mere præcist. Det er anslaget, vendepunktet, slutningen og en stok i myretue. Altså man kan beskrive noveller som en stok i myretue. Det orden der er i novellens indledning brydes lige pludselig ligesom hvis man stikker en stok i myretue. Derefter begynder myrerne at genskabe orden og resten af novellen handler om hvordan den nye orden kommer i stand altså om man overhovedet kan klare det og lykkedes det at genskabe ordenen.

Oplæsning

  • Begrundelse for valg af prøveoplægget

I dag skal jeg læse op 2 gangen.  Grunden til at jeg har valgt at læse dette første oplæsningsstykke op er at det er der hvor der bliver beskrevet vædderens situation som har en stor betydning for novellen. I denne her oplæsningstykke kan man danne billedsprog i hovedet som kan hjælpe med at forestille sig hvad der helt præcis sker med vædderen.

Anden gang er på grund af vi kan afrunde den af og se på konklusion og selvfølgelig lægge mærke til Vagns opførelse.

Analyse

  • Fortæller

Forfatteren af novellen og fortælleren er ikke den sammen. I novellen er fortælleren en ukendt fortæller da oplysningerne bliver i hvert fald ikke givet af en person som optræder i novellen og vi ikke ved om det er en han eller hun.  

Novellen er episk (fortællende altså en historie med en handling). Den er skrevet med en 3. Persons fortæller, der har indre syn i Vagn, en personbunden fortæller. Det betyder, at vi  ved hvad Vagn tænker og føler ud fra denne fortæller.

” S. 36 l. 9 De var dumme. Rigtig edderdumme”

Vi ser novellen med Vagns briller hvilket betyder at fortælleren er utroværdigt da Vagn kun tænker på sig selv. (Da vi kun får at vide hvordan Vagn tænker og hvad han synes der er rigtig og forkert og hans tanker om folk.

” S. 36 l. 10 De troede altid at han ødelagde noget, både traktoren og alting. De er måske ikke rigtig at de altid tror han ødelægger ting men han kan opfatte det på den måde hvis han får skæld ud over det.”

  • Komposition

Novellen er kronologisk opbygget

Sommetider med tilbageblik på det miljø, hvorfra han stammer.

S. 41 l. 29 ” Hjemme i gaden sagde de han var dumdristig”

Jeg vil gerne anvende berettemodellen til at belyse komposition og forløbet.

Berettemodellen  

Vædderen begynder in medias res derefter bliver vi slynget ind i teksten uden nogen forudgående kendskab til miljø personer osv.

 I næste punkt præsentation hører vi bl.a. at Vagn som er hovedpersonen, han er ferie på landet.

I uddybningen er der hvor spændingen stiger i historien. I novellen er det på det tidspunkt hvor Vagn begynder at genere vædderen. (Det gør han med at smide sten efter den og bestemmer sig for senere at hente fiskestangen så han kan stikke til den).

Nu kommer vi til punktet som er point of no return. Det betyder at der altså er sket noget i historien således, at man ikke kan vende den tilbage til begyndelsen. Det kan Vagn heller ikke. Det er nemlig der hvor Vædderen er sluppet fri og han bliver nød til at gemme sig i stalden.

Det femte punkt er konfliktoptrapning. Det er der hvor gæsterne spørger Vagn, om han vil finde Ole  for dem, da han er gået ud for at lede efter Vagn men Vagn afviser dem.

Novellens klimaks er det styk hvor man hører Ole skrige.

Men den sidste punkt som er udtoning som skal runde novellen af findes ikke i Vædderen fordi novellen slutter ligeså brat som den begyndte. Slutningen er altså åben for fortolkning. Forløbsstrukturen i novellen er cirkulær. Det vil sige når man har været en tur ude i en vanskelig situation eller et kaos så vender man tilbage til begyndelsen, hvor man egentlig kan starte forfra. Hovedpersonen gennemgår altså ikke en personlig udvikling på nogen måde. Allerede på første side i novellen siger Vagn

S. 36 l. 12  ”Det var i hvert fald ikke hans skyld at den ikke kunne køre mere det var..” og den sætning hører vi igen slutningen af novellen S. 45 l. 13 ” Men det var jo ikke hans skyld. ”

  • Sprogbrug

Sproget i novellen er forholdsvis let læst, da novellen har et barn som hovedperson. Grunden til at man mener hovedpersonen er et barn er på grund af hans tankegang og hans opførelse og hans barnlige sprog og simpelt ordforråd.

Eksempel: S.37 l. 3  ” Øv hvor var hun dum.”  Ordet Øv er et udråbsord som bruges for at udtrykke utilfredshed som især børn benytter sig af.

...

...

Download as:   txt (9.9 Kb)   pdf (211.4 Kb)   docx (13.4 Kb)  
Continue for 6 more pages »
Only available on AllBestEssays.com
Citation Generator

(2016, 05). Vædderen Af Cecil Bødker. AllBestEssays.com. Retrieved 05, 2016, from https://www.allbestessays.com/essay/Vdderen-Af-Cecil-Bdker/62615.html

"Vædderen Af Cecil Bødker" AllBestEssays.com. 05 2016. 2016. 05 2016 <https://www.allbestessays.com/essay/Vdderen-Af-Cecil-Bdker/62615.html>.

"Vædderen Af Cecil Bødker." AllBestEssays.com. AllBestEssays.com, 05 2016. Web. 05 2016. <https://www.allbestessays.com/essay/Vdderen-Af-Cecil-Bdker/62615.html>.

"Vædderen Af Cecil Bødker." AllBestEssays.com. 05, 2016. Accessed 05, 2016. https://www.allbestessays.com/essay/Vdderen-Af-Cecil-Bdker/62615.html.